Kezdőlap Kacsóta
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Keres

.: Kacsóta Község Honlapja :.

Településről

E-mail Nyomtatás PDF

 

A község neve először az írott forrásokban 1542-ben bukkant fel Kachotha alakban. A török hódoltság alatt is folyamatosan lakott falu volt, népessége azóta is magyar. Girótfa nevű, és Boldogasszonyfa nevű külterületi helyein az Árpádkorban önálló falvak álltak A lakosság túlnyomó többsége római katolikus vallású, de él itt néhány református, és más vallású is.

A község Baranya megye középső nyugati részében helyezkedik el. Földrajzi értelemben a Zselic délkeleti oldala, de határos a Mecsek-hegység délnyugati nyúlványaival, valamint a Drávai síkság északnyugati részével. Délre közvetlenül Kacsóta mellett halad a Pécs-Szentlőrinc-Szigetvár-Barcs vasútvonal, rajta keresztül a 6-os főút.

Község a 6-os főközlekedési útra ráfűzve Pécstől 20 km, Szigetvártól 10 km, Szentlőrinctől 2 km-re helyezkedik el. E városok közelsége, a jó közlekedés meghatározó a falu életében.
Belterülete 42 ha, külterülete 908 ha, és 25ha-nyi zárkert tartozik Kacsótóhoz.

A jó közlekedés a 6-os sz. főközlekedési út a már kialakított infrastruktúra Pécs-Szigetvár¬-Sellye-Barcs és a Szentlőrinci vasúti csomópont rendkívüli közelsége, már alkalmassá teszik településünket, nagyobb vállalkozások megtelepülésére is. Ezért a település figyelmet érdemel kereskedelmi, ipari létesítmények telepítésének gondolatában is.

Idegenforgalom, turizmus szempontjából lehetőség van a településtől 3 km-re lévő horgásztónál horgászatra, mely községünk zártkertjének része, ahol helyben megtermelt szőlőből készített borokat a gazdák jó szívvel kínálják. A szép táj, a kellemes italok, a csillogó vízfelület, a horgászat élménye és sikere, akár a nyugalom szigetévé is varázsolhatja.

Község határa három vadásztársaságnál is érintve van. E társaságoknál vadászati szempontból jelentős vad az őz, a vaddisznó, és a gímszarvas. Bevételeik jelentős része ezen vad fajak trófeás vadjainak bérvadásztatás útján történő értékesítéséből realizálódik. De lehetőség van a tarvad egyéni és terelő vadászatára is. Több éves tapasztalat az, hogy a vendégek jól érzik magukat, és visszajárnak.

Mindezek a szórakozási lehetőségek bővíthetők lovaglással is.

Elhelyezés, szállás a közeli panziókban, vagy hétvégi házakban vendégek igényeinek megfelelően történik.

 
 
KACSÓTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Cím:
7940 Kacsóta
Kossuth L. u. 49.
Tel.: 
73/370-004 
E-mail:
kacsotaikszt@gmail.com

Szavazás

Mi a véleménye új honlapunkról?
 

Ki olvas minket?

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Statisztika

Tartalom találatai : 139945